برگزاری دوره آموزشی تاب آوری در مددکاری اجتماعی
یکی از مهم ترین مهارت هایی که به کادر درمان، به ویژه مددکاران اجتماعی که با مراجعان در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی سروکار دارند، کمک می کند تا بهتر با شرایط سخت کاری و فشارهای روحی ناشی از آن کنار بیایند، تاب آوری بوده که می تواند منجر به کاهش فرسودگی شغلی و افزایش رضایت شغلی این متخصصان اجتماعی و در نهایت منجر به بهبود کلی خدمت رسانی به بیماران در سیستم بهداشت و درمان خواهد شد. در این زمینه و به منظور افزایش تاب آوری مددکاران اجتماعی بهداشتی درمانی در کار با مراجعان، دوره آموزشی تاب آوری در مددکاری اجتماعی با تدریس دکتر جواد طلسچی یکتا، مدیر و موسس خانه تاب آوری ایران در روزهای سه شنبه 29 آبان و یکشنبه 4 آذر ماه 1403 در معاونت درمان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی معاونت درمان، یکی از مهم ترین مهارت هایی که به کادر درمان، به ویژه مددکاران اجتماعی که با مراجعان در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی سروکار دارند، کمک می کند تا بهتر با شرایط سخت کاری و فشارهای روحی ناشی از آن کنار بیایند، تاب آوری بوده که می تواند منجر به کاهش فرسودگی شغلی و افزایش رضایت شغلی این متخصصان اجتماعی و در نهایت منجر به بهبود کلی خدمت رسانی به بیماران در سیستم بهداشت و درمان خواهد شد. در این زمینه و به منظور افزایش تاب آوری مددکاران اجتماعی بهداشتی درمانی در کار با مراجعان، دوره آموزشی تاب آوری در مددکاری اجتماعی با تدریس دکتر جواد طلسچی یکتا، مدیر و موسس خانه تاب آوری ایران در روزهای سه شنبه 29 آبان و یکشنبه 4 آذر ماه 1403 در معاونت درمان برگزار شد.
دکتر طلسچی با اشاره به اهمیت برخورداری از سلامت روانی به عنوان یکی از ضرورت های تصدی شغل مددکاری اجتماعی، بر توجه ویژه مدیران و مسئولین حوزه بهداشت و درمان به این موضوع در گزینش دانشجویان این رشته و استخدام نیروهای جدیدالورود تاکید کرد و گفت: در اغلب موارد به علت عدم توجه به پارامترهای فردی، خانوادگی و اجتماعی مورد نیاز در بهداشت روانی، بسیاری از افراد به حوزه مددکاری اجتماعی وارد می شوند و در فرایند کار متوجه می شوند که شرایط روانی لازم برای کار با افراد در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی را ندارند.
وی با تعریف مفهوم تاب آوری به عنوان مفهومی چند وجهی شامل مجموعه مهارت ها و توانایی افراد در مواجهه با سختی و چالش های پایدار و حفظ سلامت روانی در این شرایط برای جلوگیری از فرسودگی شغلی، شناسایی عوامل خطر و محافظ تاثیرگذار بر تاب آوری افراد در محیط کاری را یک ضرورت دانست و گفت: همه افراد نسخه تاب آوری مخصوص به خود را دارند و میزان تاب آوری آن ها متاثر از عوامل و شرایط فردی، خانوادگی، شغلی و موقعیت جغرافیایی آن ها بوده و ما نمی توانیم برای همه یک نسخه خاص تجویز کنیم. بنابراین نیاز است از طریق تعیین شاخص های موثر در بحث تاب آوری افراد، در راستای رشد و توسعه آن ها برای بالا بردن تاب آوری اقدام کنیم. از جمله اقدامات مورد نیاز برای تحقق این موضوع، آشنایی با مهارت های زندگی، مهارت های پیشگیری از آسیب های اجتماعی و مقابله با بحران، مهارت های مقابله ای، انجام ورزش و مدیتیشن، تغذیه مناسب، خواب کافی و شناخت مفاهیمی همچون خود آگاهی و ذهن آگاهی است. در برخی موارد شاهد این موضوع هستیم که میزان تاب آوری خانمها در مقایسه با آقایان بالاتر بوده و آقایان با توجه به اینکه سرپرست خانواده بوده و دغدغه های جانبی دیگری دارند، ممکن است بیشتر تحت تاثیر فرسودگی شغلی و آسیب پذیری قرار داشته باشند.
دکتر طلسچی درخصوص ماهیت حرفه مددکاری اجتماعی بهداشتی درمانی گفت: مددکاران اجتماعی در مراکز درمانی و بهداشتی از بیماران و خانواده آنان در زمینه روانی-اجتماعی و اقتصادی حمایت می کنند و به عنوان جزیی از کادر درمان همواره در تلاش برای کاهش اثرات روانی و اجتماعی بیماری بر بیماران و خانواده هایشان هستند و براین اساس به علت ماهیت کاری و حجم زیاد مشکلات مراجعه کنندگان، آسیب های روحی و روانی بسیاری را متحمل شده و نیاز است توجه ویژه ای به گروه مذکور برای جلوگیری از فرسودگی شغلی شود. در این زمینه مدیران و روسا می توانند امکان صحبت، گفتگو و انعکاس مسائل و مشکلات را برای این متخصصان اجتماعی ایجاد کنند و همچنین برنامه ریزی های لازم برای پیشگیری از فرسودگی شغلی و مدیریت استرس شغلی، برنامه های رفاهی برای افزایش نشاط اجتماعی، برگزاری مراسم های جشن و مناسک مذهبی برای نیروها را فراهم کنند. بدین ترتیب دو عامل مهم در پرورش تاب آوری افراد، خود شخص و سازمان بوده و در واقع هم جامعه تاب آور می تواند پرورش دهنده افراد تاب آور باشد و هم افراد تاب آور می توانند جامعه ای تاب آور ایجاد کنند.
در این دوره به مباحثی همچون ارکان مهم تاب آوری(خودآگاهی، ذهن آگاهی، خود مراقبتی، ارتباط با اطرافیان، هدفمندی در محیط زندگی شخصی و کاری)، تکنیک های مدیریت استرس و مهارت های اساسی برای حمایت از همکاران پرداخته داده شد.
ارسال به دوستان